Oerzang, Eigen Lied en Helende Stem

Oerzang

 

Oerzang is een naar buitengerichte vorm van stemexpressie. Je zet je klank en daardoor jezelf in de wereld. Jezelf in alle vrijheid mogen laten horen, is heerlijk. Het uiten van datgene wat je op dat moment bezighoud geeft ruimte, waardoor er eventueel plaats komt voor nieuwe dingen. Drempels kom je ook tegen en worden vaak aldoende genomen zoniet, dan is het fijn klank te geven aan deze weerstand.                                        

Oerzang, de naam zegt het al kan gevoelens oproepen uit vervlogen tijden. De mens is aan de basis een oerwezen. Bij deze vorm van klinken proef je soms aan deze laag. Door deze kracht die in elk mens aanwezig is, voel je je gedragen en gesteund. Hieraan te mogen proeven geeft een gevoel van geborgenheid.

Een samenzang waarin jij als onderdeel van de groep bijdraagt met jouw unieke klank, geeft een gevoel van verbondenheid. Je eigen klank hierin laten horen en daarbij onderdeel zijn van het grote geheel, voelt alsof je meedoet aan een feestje.  

Er wordt gebruik gemaakt van wisselende, speelse oefeningen. Individueel, in duo's en met de groep.

 

Helende Stem

 

Is een naar binnen gerichte vorm van stemexpressie. Een voorbeeld hiervan is een klankreis. De klankstroom die je door je lichaam laat gaan, resoneert tot in de kleinste delen. Met klank (trilling) kun je delen van je lichaam laten doorstromen. 

Door klank een intentie mee te geven kan heling ontstaan.  Je lichaam heeft een groot innerlijke weten. Wanneer het tijd is voor vernieuwing kom je ook daadwerkelijk bij emoties waarna je deze eventueel kunt loslaten. Je lichaam geeft geen toegang tot emoties wanneer je het nog niet kunt dragen ofwel er nog niet aan toe bent. 

Helende stem-oefeningen geven je meer voeling met de delen van je lichaam.  Je lichaam is te vergelijken met een huis. Je eigen huis kennen met al haar kamers met hun eigen sfeer, elke kamer met haar eigen geluiden, kleuren en geuren, geeft een gevoel van thuiskomen. 

Zo ook met je lichaam. Je lichaam doorstromen met klank geeft meer voeling met elk onderdeel van je lijf. Het is bijvoorbeeld fijn te ervaren dat je buik er mag zijn, dat je buik een mooie deel van je lichaam is met daarin vele organen die van levensbelang zijn. Door de delen van je lichaam uit te vergroten krijg je meer respect voor- en voeling met, dit onderdeel van je lichaam.  

 

Workshop: Klank en schilderen

Deze workshop doe ik samen met Annerie Mol Zij is kunstenares en geeft lessen in intuïtief schilderen. Klank maken we in de ochtend. Veel mensen ervaren bij het maken van klank kleuren of ervaren de stroom van klank. We gaan hier mee spelen in de ochtend. Het schilderen vind plaats onder leiding van Annerie. Misschien kun je je ervaring van de ochtend middels je schilderij verwoorden of laat je je meevoeren door het moment.

 

Bijzonder, misschien een stukje grens verleggend, speels, levendig:

Het is fijn om te proberen en voor de meeste deelnemers nieuw. Probeer het en doe mee. 

Hartelijke groet, Kiki